Gradjevinarstvo

Početna  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos podataka  |  Kontakt  |  English
      >>> Uputstvo za pretragu        
     Kategorije
Konstrukcije
Krovni pokrivači, oblaganje, stolarija
Završna obrada, enterijer
Kućne instalacije
Pejzaž i uređenje okoline
Usluge, mašine, alat
    Vesti
    Tekstovi
    PROMO tekstovi
    Zanimljivosti
    Regulativa
    Komentari
    Ankete
    Mali oglasi
alat beton blok boje cement crep čelik drvo elektrooprema energetska efikasnost enterijer fasade građevinske mašine grejanje hidroizolacija izgradnja izvođenje građevinskih radova kamen kapije kontejner krov legalizacija lepak mašine metal montažne kuće most ograde opeka oplate pametne kuće panel parket plafoni podovi pregradni zidovi profili projekat prozori sajam skele spušteni plafoni tende termoizolacija vrata zelena gradnja


RTB Bor posle remonta duplira proizvodnju bakra

07.06.2012. | Tanjug

 

U okviru Rudarsko - topiničarskog basena Bor (RTB) završen je remont tehnološke linije broj 1 borske topionice, koja će omoguciti dupliranje proizvodnje anodnog bakra sa 2.000 tona u maju, na oko 4.000 tona u junu.

Remont borske topinice završen je za planiranih 20 dana i u funkciji stabilnog rada u naredne dve godine, do starta i uhodavanja nove topionice, izjavio je upravnik borske topionice Slaviša Stefanović i naveo da je remont obavljen uz pomoć 13 firmi angažovanih sa strane, a zamenu vatrostalne opeke na plamenoj peći, obavilo je 33 radnika iz "Magnohroma" iz Kraljeva.

"S obzirom na to da je ovo poslednji generalni remont pre zaustavljanja i definitivnog uklanjanja stare tehnologije, remont topionice rađen je detaljno i u povećanom obimu. Obuhvaćeni su svi agregati koji su u funkciji, počev od pripreme do rafinacije, i na njima je sanirano 80 do 90 odsto opreme. To se posebno odnosi na reaktor i plamenu peć, gde je skoro u potpunosti zamenjena opeka", objasnio je Stefanović.

Efekti remonta ogledaju se u većem kapacitetu rada agregata, kvalitetu i obimu proizvodnje, kao i poboljšanju tehnoloških parametara (veće iskorišćenje bakra, dodatno smanjenje potrošnje energenata - uglja, električne energije, vode).

U Topionici ovih dana ima oko 14.000 tona šarže, a dnevna prerada se kreće oko 800 tona.

"U maju smo proizveli više od 2.000 tona anodnog bakra, a petomesečni bilans dostigao je 13.300 tona. Rudari su nas malo ''zatrpali'' svojom proizvodnjom. Međutim, imajući u vidu 20 dana zastoja, očekujemo da ćemo sve te zalihe svesti u granice normale neophodne za siguran i bezbedan rad", kazao je upravnik borske topionice.

"Nakon remonta i prikupljanja zaliha, očekujemo izuzetno dobru junsku proizvodnju od preko 4.000 tona anodnog bakra, jer su stvoreni svi preduslovi, a i letnji meseci su mnogo povoljniji za rad", naveo je Stefanović.

Delom je remontovana i Fabrika sumporne kiseline tako da se i tamo osećaju znatna poboljšanja u radu, a preuzimaju se veće količine gasa koje su skoro na granici projektovanog kapaciteta od 100.000 kubnih metara na sat, čime se, pored povećane proizvodnje kiseline, postiže i manja emisija sumpordioksida u atmosferu.Tagovi: bakar, opeka


 
 

Ukoliko bi vlada subvencionisala obnovljive izvore energije, da li biste postavili te sisteme u vašem domu?Rezultati

Prijava za newsletter


Izrada i montaza alu i pvc stolarije kralj

Parketarski radovi, povoljno i profesionalno

Postavljanje laminata

Klizne kapije, kovane ograde

Metalni zastitni saloni

Metalne terase od punog gvoždja

Metalne zastitne rešetke

Kuce od naboja, renoviranje

Vijci za lim, šrafovska roba

Dizajn malih sobnih - hotelskih, rezidencijaln golf terena od veštačke trave za ekskluzivne prostore
© 2002-2014 Gradjevinarstvo.rs  /  Construction.rs