Gradjevinarstvo

Početna  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos podataka  |  Kontakt  |  English
      >>> Uputstvo za pretragu        
     Kategorije
Konstrukcije
Krovni pokrivači, oblaganje, stolarija
Završna obrada, enterijer
Kućne instalacije
Pejzaž i uređenje okoline
Usluge, mašine, alat
    Vesti
    Tekstovi
    PROMO tekstovi
    Zanimljivosti
    Regulativa
    Komentari
    Ankete
    Mali oglasi
alat beton blok boje cement crep čelik drvo elektrooprema energetska efikasnost enterijer fasade građevinske mašine grejanje hidroizolacija izgradnja izvođenje građevinskih radova kamen kapije kontejner krov legalizacija lepak mašine metal montažne kuće most ograde opeka oplate pametne kuće panel parket plafoni podovi pregradni zidovi profili projekat prozori sajam skele spušteni plafoni tende termoizolacija vrata zelena gradnja

San Nikole Tesle na pomolu - atmosferski elektricitet kao izvor energije

26.08.2010. | Science Daily

Na 240. Nacionalnom skupu američkog udruženja hemičara koji se od 22 do 26. avgusta održava u Bostonu, Masačusets, predstavljen je istraživački projekat koji treba da nas za korak približi svetu o kom je maštao Nikola Tesla - bežični prenos električne energije preuzimanjem elektriciteta iz vazduha.

- Mislim da smo na dobrom putu da atmosferski elektricitet pretvorimo u alternativni izvor energije budućnosti, kao što je to već sada slučaj sa solarnom energijom - kaže predvodnik istraživanja Fernando Galembeck (više o pronalascima vezanim za solarne panele pogledajte na našem sajtu na tagu "solar" na kraju teksta).

Već dva veka naučnici pokušavaju da odgonetnu tajnu nastanka i širenja elektriciteta u atmosferi. Poznato je i da su radnici na parnim mašinama osećali udare elektriciteta koji se stvara u pari koja izlazi iz postrojenja. Sajt Science Daily podseća i da je Nikola Tesla bio jedan od onih koji su tako videli energiju u budućnosti.

Pretpostavljalo se da se elektricitet formira kada voda u gasovitom stanju sakuplja mikroskopske čestice prašine u vazduhu. Međutim, do sada naučnici nisu znali tačno kako se odvija proces formiranja i oslobađanja elektriciteta kaže Galembeck, predavač na univerzitetu Campinas, Brazil.

Preporučujemo da pogledate još jedan zanimljiv projekat predstavljen na 240. Nacionalnom skupu američkog udruženja hemičara (240th National Meeting of the American Chemical Society - ACS) na linku na kraju teksta.

Do sada se verovalo da je voda elektro-neutralna i da takva ostaje i nakon spajanja sa česticama i drugim gasovima u vazduhu. Međutim, po novim rezultatima izgleda da ona ipak ima naelektrisanje.

Galembeck i njegove kolege potvrdili su ovu ideju u laboratorijskim eksperimentima koji su simulirali spajanje čestica vode sa drugim česticama u vazduhu. Koristili su sićušne čestice silicijum-dioskida i aluminijum-fosfata, dva česta tipa čestica u vazduhu. Ispostavilo se da prvi u vlažnom atmosferskom okruženju postaje više negativno, a drugi više pozitivno naelektrisan.

Visoka vlažnost znači visoko zasićenje molekulima vode u vazduhu - koja kondenzovana postaje vidljiva na prozorima i sl:

- Ovaj eksperiment je bio jasan dokaz da atmosferska voda ima naelektrisanje koje prenosi na materijale sa kojima dolazi u kontakt. Ovu pojavu smo nazvali higroelektricitet, tj. "elektricitet vlažnosti".

U budućnosti bi moglo biti moguće razviti kolektore koji, poput solarnih koji svetlost pretvaraju u elektricitet, mogu da sakupljaju higroelektricitet i napajaju mreže i pojedinačne objekte.

Nasuprot solarnim ćelijama koje naravno najbolje rade u sunčanim oblastima, ovakvi uređaji najbolje bi radili u vlažnim klimama.

Galembeck napominje da sličan pristup može da nam koristi da sprečimo udare gromova koji nanose milionske štete ali i ljudske žrtve. Paneli budućnosti mogli bi upijati elektricitet iz vlažnog vazduha i tako sprečiti ili umanjiti mogućnost pojave gromova. Njegov tim već radi na testiranju metala kako bi otkrili koji od njih ima najveći potencijal za sakupljanje atmosferskog elektriciteta.

Linkovi:

  • Novi koncept napajanja električnom energijom za nezavisne sisteme manjih individualnih objekata - link


Tagovi: solar


 
 


Ukoliko bi vlada subvencionisala obnovljive izvore energije, da li biste postavili te sisteme u vašem domu?Rezultati

Prijava za newsletter


Dizajn malih sobnih - hotelskih, rezidencijaln golf terena od veštačke trave za ekskluzivne prostore

Pletena trska, proizvodi od trske stukatur

Budj-plesni-alge sanacija

Krečenje i farbanje

Građevinski kontenjer

Granitni pescar za poplocavanje dvorista,ograda...

Dostava gradjevinskog materijala na adresu

Kaljeve peci

Alu gelenderi

Bravarske rozetne i poklopci
© 2002-2014 Gradjevinarstvo.rs  /  Construction.rs