Gradjevinarstvo

Početna  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos podataka  |  Kontakt  |  English
      >>> Uputstvo za pretragu        
     Kategorije
Konstrukcije
Krovni pokrivači, oblaganje, stolarija
Završna obrada, enterijer
Kućne instalacije
Pejzaž i uređenje okoline
Usluge, mašine, alat
    Vesti
    Tekstovi
    PROMO tekstovi
    Zanimljivosti
    Regulativa
    Komentari
    Ankete
    Mali oglasi
alat beton blok boje cement crep čelik drvo elektrooprema energetska efikasnost enterijer fasade grejanje hidroizolacija izgradnja izvođenje građevinskih radova kapije kontejner krov legalizacija lepak mašine metal montažne kuće most ograde opeka oplate pametne kuće panel parket plafoni podovi pregradni zidovi profili projekat prozori sajam skele spušteni plafoni tende termoizolacija vrata zelena gradnja

Pogledajte kako će izgledati novi stadion Crvene zvezde (video)

31.05.2010. | Crvena Zvezda

Crvena zvezda je u subotu 29. maja obeležila 19 godina od kako je osvojena evropska titula u Bariju i tu generaciju proglasila “šestom Zvezdinom zvezdom”. Ujedno te večeri su brojni gosti na gala večeri kao i gledaoci RTS-a imali prilike da vide projekat Zvezdine budućnosti, projekat novog stadiona ili projekat “Zvezdani grad” kako ga je u jednom trenutku nazvao Dragoslav Šekularac, piše na zvaničnom sajtu FK Crvene zvezde.

Za Zvezdin sajt o ovom istorijskom projektu za Crvenu zvezdu, srpski fudbal i Beograd priča portugalski arhitekta Mario Sua Kay (link na kraju teksta), tvorac onoga o čemu se danima priča među Zvezdaškim krugovima i zbog čega, “neverne Tome”, vrte glavom.

- Nadam se da ćemo u saradnji sa mojim portugalskim partnerima, kao i sa lokalnim partnerima ovde u Beogradu, biti u stanju da ostvarimo projekat vredan grada Beograda, naravno i navijača Crvene Zvezde. Projekat stadiona Crvene zvezde predstavlja stadion nove generacije koji će zameniti već postojeći objekat – kaže Sua Kaj i dodaje:

– Ipak, projekat Crvena Zvezda je mnogo više od projekta stadiona. To je ambiciozni projekat koji ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking. Prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu celinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ‘usamljenih’ stadiona, tako čestih u svetu.

Mario Sua Kai je detaljno objasnio sve prednosti nove infrastrukture.

- Primer ove mogućnosti je izgradnja pokrivene “piazza”-e između stadiona i predloženog tržnog centra, koja će omogućiti posetu i u letnjim i u zimskim uslovima i tako moći da se koristi za pijace, kafiće, restorane, a obezbediće i prostor za privremene izložbe i nastupe.

- Biletarnica i klupske prodavnice takođe mogu biti smeštene u ovom pokrivenom prostoru, pa će poseta tržnog centra i restorana imati pozitivan uticaj na prodaju karata i robe iz klupskih radnji. Ulični nivo stadiona će biti projektovan tako da uključuje fitnes centar, ambulantu, Spa centar, prodavnice, kao i sve ulaze na stadion i kontrolne punktove. Hotel će pružati usluge kako poslovnoj zajednici i turistima, tako i gostujućim timovima.

Posebna rešenja planiraju se za krov stadiona i krov tržnog centra.

- Krov tržnog centra će biti javna bašta sa ulazom iz samog tržnog centra, odakle će posetioci moći da uživaju u upečatljivim pogledima na panoramu grada. Krov stadiona će biti prekriven solarnim pločama, i na taj način dopunjavati energetske potrebe stadiona, a koristiće se i za sakupljanje kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje fudbalskog terena, kao i zelenih površina kompleksa.

Portugalac ne zaboravlja ni tradiciju imena Crvena zvezda, odnosno simbol našeg kluba.

- Trudili smo se da ovaj stadion bude prepoznatljiv kao stadion Crvene Zvezde. Zato smo glavnu strukturu stadiona projektovali u obliku petougaone zvezde, koja je klupski simbol. Najviši graditeljski standardi biće primenjeni na ceo kompleks. Čelik, staklo i prirodni materijali biće korišćeni da bi se postigla savremena i inovativna arhitektonska rešenja i da se kompleks CRVENE ZVEZDE učini jedinstvenim i prepoznatljivim obeležjem Beograda.

Crvena zvezda je u startu pregovora tražila da i tokom izgradnje novog kompleksa svoje mečeva igra u Ljutice Bogdana 1a.

- Želeo bih da potvrdim da je jedan od uslova kluba bio da da postojeći fudbalski teren mora da funkcioniše tokom celog perioda izgradnje. Ovo možemo postići izgradnjom stadiona unutar stadiona. Odnosno radićemo pola stadiona na postojećim temeljima, pa zatim drugu polovinu.

Na kraju portugalski arhitekta je izneo i konkretne brojke kvadrata koji će se pojaviti u “Zvezdinom gradu”. - U ovoj fazi projekta, ovo su približne cifre. One izgledaju ovako: Stadion (kapacitet od 50.000 mesta) - 120.000m², Tržni centar (iznad zemlje) - 75.000m², Kancelarijske kule (iznad zemlje) - 95.000m², Hotel (iznad zemlje) - 16.000m², Stambeni smeštaj (iznad zemlje) - 42.000m², Ukupno - 348.000m².

Linkovi:

 Tagovi: urbanizam, arhitektura

Štampaj Pošalji
Share |

Komentari Komentari: 2 Hronološki | Preporučeni | Pošaljite komentar

Da li primecujete koliko je ovaj projekat stadiona za danasnje doba atomskog projektovanja neinventivan, siromasan i na kraju krajeva ruzan, pa ljudi sta se danas radi u svetu a ovde stavili uokolo petokrake zvezde stvarno van svake pameti.
Pa Poljud je toliko pre radjen a koliko je lepsi, smeliji, ne razumem, da li je bio neki konkurs pa je neko pobedio, i to je to?
(02.04.2012 06:19:44  calatrava)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 
Da li ce i kad poceti sa izgradnjom ili je ovo samo u dnevno politicke svrhe ?
(03.12.2010 02:40:40  mane)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 

    Vezane kategorije
 Izgradnja stadiona, arena, bazena za plivanje, teniskih i golf terena  Izgradnja stadiona, arena, bazena za plivanje, teniskih i golf terena

    Najnoviji tekstovi /zanimljivosti/
Tadao Ando dizajnirao svoju stolicu iz snova
Super-brze gondole predviđene za Njujork
Plutajuća rečna sauna u Nemačkoj
Pametna kuća koja se prilagođava velikim životnim promenama
„Plus kuća“ u Norveškoj će proizvoditi dva puta više energije nego što joj je potrebno
    Najčitaniji u poslednjih 20 dana
One9: Devetospratni prefabrikovani stambeni toranj izgrađen za samo pet dana
Kuća u Australiji visi preko ivice provalije
Zelena zavesa arhitektonskog biroa u Japanu
Malena betonska brvnara u Švajcarskoj
Meksički paviljon za EXPO 2015 u Milanu je u obliku kukuruza

 
 


Ukoliko bi vlada subvencionisala obnovljive izvore energije, da li biste postavili te sisteme u vašem domu?Rezultati

Prijava za newsletter


Građevinski radovi našim mašinama

Lagani limeni krovni pokrov ALLMET (Čeličnoaluminijski crijep sa kamenim granulatom)

Nivelatori za keramičke pločice

Hidroizolacije izvodimo s dugogodišnjom garancijom

Prva građevinska apoteka

Izrada kuhinja i kupatila po meri

Novo u termoizolaciji na građevinama...

Dekoracija zidova molerskim dekorativnim tehnikama

Keramičar i vodoinstalater

Majstor - vodoinstalater
© 2002-2014 Gradjevinarstvo.rs  /  Construction.rs