Gradjevinarstvo

Početna  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos podataka  |  Kontakt  |  English
      >>> Uputstvo za pretragu        
     Kategorije
Konstrukcije
Krovni pokrivači, oblaganje, stolarija
Završna obrada, enterijer
Kućne instalacije
Pejzaž i uređenje okoline
Usluge, mašine, alat
    Vesti
    Tekstovi
    PROMO tekstovi
    Zanimljivosti
    Regulativa
    Komentari
    Ankete
    Mali oglasi
alat beton blok boje cement crep čelik drvo elektrooprema energetska efikasnost enterijer fasade građevinske mašine grejanje hidroizolacija izgradnja izvođenje građevinskih radova kamen kapije kontejner krov legalizacija lepak mašine metal montažne kuće most ograde opeka oplate pametne kuće panel parket plafoni podovi pregradni zidovi profili projekat prozori sajam skele spušteni plafoni tende termoizolacija vrata zelena gradnja

Perlit (TERMIKA ZRENJANIN)

20.01.2009. | Build magazin

A.D. Termika Zrenjanin se od 1965. godine bavi proizvodnjom ekspandiranog perlita i suvih mešavina koji se koriste u građevinarstvu za termo­izolaciju zidova i podova.

Perlit je kamen vulkanskog porekla, nastao naglim hlađenjem lave, zadržavajući u svom sastavu kristalnu vodu (2-5%). Sirovi perlit (fotografija ispod) nalazi se u prirodi u obliku stene u rudnicima. Nalazišta postoje na Siciliji, na severu Mađarske, u Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj, a najveća su u Severnoj Americi. Perlit se lomi, drobi, melje i razdvaja prema granulometriji. Hemijski sastav je: SiO2 (68-75%), Al2O3 (10-12%), Fe2O3 (1-2,5%), CaO (1,5-2%), MgO (0,2-1,5%), Na2O (2,8-4,5%), K2O (3,2-4,5%).

Hemijski sastav sirovog perlita razlikuje se zavisno od nalazišta, a boja zavisi i od količine kristalne vode (od tamno do svetlo sive ili drap). Nasipna težina mu je od 1.050 do 1.300kg/m3. Kada se sirovi perlit izloži temperaturi od oko 1.000°C, dolazi do naglog isparavanja kristalne vode, stvara se bezbroj mehurića i dolazi do ekspandiranja sirovine i nastaje ekspandirani perlit (volumena većeg za 20-40 puta, zavisno od procenta vezane vode – fotografija u naslovu).

Ekspandirani perlit ima fizičke osobine koje se drastično razlikuju od osobina sirovine, on je bele boje, nasipna težina je 40-120 kg/m3 (zavisno od granulometrije proizvoda), ima poroznu strukturu, ekološki je materijal, vatrostalan (1.230°C) i pH neutralan (7±0,5), mikrobiološki sterilan, hemijski inertan i nerastvoran. Čestice ekspandiranog perlita su okrugle i zbog tog svog oblika je dobio ime (perl – perla, lite – lako).

Koristi se u građevinarstvu kao termoizolacioni materijal, u industriji kao pomoćno filtraciono sredstvo, za kriogene izolacije, u hortikulturi za poboljšanje karakteristika zemljišta, u proizvodnji abrazivnih sredstava u domaćinstvu, kozmetici, za poliranje metalnih površina, izuzetno je dobar apsorber što mu omogućava primenu za skupljanje izlivenog ulja, nafte (ako se hidrofobira dobija mogućnost da se primeni prilikom izlivanja nafte iz tankera u morima), benzina, kao skupljač nečistoća iz livenog gvožđa i mnoge druge primene. 

Termoizolacioni malteri i betoni na bazi perlita

Termoizolacioni malteri na bazi perlita su:

  • Supermal – laki perlitni termoizolacioni malter, koji u svom sastavu sadrži perlit, cement, kreč i aditiv
  • Permal – perlitni izolacioni malter, u svom sastavu sadrži perlit, cement i kreč.
TERMOIZOLACIONI MALTERI
Vrsta Vrsta zapreminska masa suvog maltera ρ (kg/m3) koeficijent toplotne provodljivosti  λ (W/m˚K) pritisna čvrstoća (σ) MPa koeficijent temperaturnog širenja α mm/m/100˚C parodifuzija (µ) protiv­požarnost
Supermal 395 0,091 0,688 1,26 26,5 nezapaljiv
vatrostalan
Permal 547 0,081 1,8 0,76 29,7

Najpoznatiji termoizolacini betoni na bazi perlita su Superbet 1, 2 i 3 – laki termoizolacioni betoni od perlita, cementa i aditiva:

  • Superbet 1 – sadrži malo cementa pa je najmekši, ali ima najbolje termoizolacione karakteristike. Preko njega se obavezno izrađuje zaštitni sloj od sitnozrnog betona. Ovako pripremljena podloga je spremna za ugradnju poda. Ukoliko se beton ugrađuje na ravan krov obavezno se sa gornje strane štiti hidroizolacijom
  • Superbet 3 – najčvršći perlitni beton za termoizolaciju podova, tavana i ravnih krovova jer u svom sastavu sadrži najveću količinu cementa. Objedinjuje osobine dobre termoizolacije i nosivosti, i može služiti kao direktna podloga za sve vrste podova. Primenjuje se i kao sloj za pad i termoizolaciju ravnih krovova, gde ga je potrebno zaštititi hidroizolacijom.

TERMOIZOLACIONI BETONI

Vrsta

zapreminska težina suvog betona (kg/m3)

 koeficijent toplotne dilatacije (mm/m/100˚C)

pritisna čvrstoća (σ) MPa

koeficijent toplotne provodljivosti (W/mK)

protiv-požarnost

Superbet 1 258 0,9 0,5  0,072

nezapaljiv

vatrostalany

Superbet 2 438 1,02 1,2 0,084
Superbet 3 578 1,1 2,72 0,108

Tu su još i Perlit P1, P2 i P10 – granulati za proizvodnju maltera i betona, i Termika špric za nanošenje perlitnih maltera.

Ostali Termika proizvodi

Kriogeni perlit – sitni perlit za izolaciju cisterni sa tečnim gasovima (do -196˚C)
Perfit – koristi se kao pomoćno filtraciono sredstvo u prehrambenoj industriji
Agroperlit – za poboljšanje vodo-vazdušnog sistema u hortikulturi

Neperlitni proizvodi:

Promal – produžni malter za spoljašnje i unutrašnje mašinsko malterisanje
Perlitfas – fasadni ukrasni malter na bazi mineralnih veziva i punioca od neorganskih materijala. Idealan je za perlit­ne termoizolacione maltere
Termikol – lepkovi za zidne i podne keramičke pločice.

 


 
 


Ukoliko bi vlada subvencionisala obnovljive izvore energije, da li biste postavili te sisteme u vašem domu?Rezultati

Prijava za newsletter


Ekskluzivne vile – kuće snova!

Pletena žica, stubovi, ograđivanje placeva

Bukov parket

Molersko fasaderski radovi

Motori za kapije

Gradjevinski radovi

Građevinska lift dizalica, monofazna

Slavine i baterije za kupatilo

Otapanje snega i leda

Uređenje stana, moderni zidovi, dekoracija
© 2002-2014 Gradjevinarstvo.rs  /  Construction.rs